Poseertips

Als (beginnend) model zijn er heel veel tips waaraan je je kunt houden om je fotoshoot een succes te maken. Hieronder volgen er een paar...

De spiegel is je beste vriend
Ga voor de spiegel staan, perfectioneer je poses en leer hoe je lichaam zich vormt in de verschillende poses. Een spiegel is een perfect hulpmiddel om je te laten zien wat de camera ziet. Probeer je voor te stellen wat de fotograaf ziet en realiseer je hoe je eruit ziet vanuit die positie. Bijvoorbeeld... als je voet het dichtst bij de lens is, onthou dan dat die voet het grootste lichaamsdeel op de foto wordt... en niemand wil herinnert worden als Bigfoot...

Houdt ruimte tussen je ledematen en je lichaam
Het voorkomt dat je arm of been platgedrukt wordt, waardoor vet naar buiten gedrukt wordt en je ledematen dikker lijken dan ze zijn.

Dikke arm t.o.v. dunne arm

Op deze manier kun je tevens een optische illusie creëeren van een slanker lichaam. Een basistip maar het maakt een wereld van verschil.

Slanker lichaam door optische illusie

Zorg voor basiskennis over belichting
Een voorbeeld: Als je je arm optilt en richting het licht draait, kan deze arm een hele F-stop lichter op de foto komen dan je gezicht, om de doodeenvoudige reden dat je arm dan het dichst bij de lichtbron is. En voor licht geldt dat als je de afstand tot de lichtbron halveert, de lichtsterkte 4 keer zo groot is. Ook bestaat de kans dat er een schaduw onstaat. Je kunt dit alles voorkomen door je andere arm te gebruiken of beweeg je arm wat achterwaarts, weg van de lichtbron. Wat kennis over belichting is dus onmisbaar. Vraag aan de fotograaf wat de hoofdlichtbron is en pas daar je poses op aan.

Overbelichte arm en schaduw in het gezicht

Gedraag je als een mot en houdt je gericht op het licht
Als het licht gebundeld is op één punt, probeer dit licht dan vast te houden, of probeer tenminste in de gaten te houden wanneer je dichter naar het licht beweegt zodat je eventueel kunt corrigeren.

Weet wanneer je je ogen te ver wegdraait
Het is aan te bevelen altijd de lijn van je neus aan te houden om je blik centraal te houden. Hiermee voorkom je dat het lijkt alsof je scheelt kijkt doordat er teveel oogwit zichtbaar is.

Teveel oogwit toont als scheelkijken

Weet hoe ver je je hoofd kunt draaien voordat je neus je wang in 2 delen opdeelt
Bekijk in de spiegel wanneer je je hoofd te ver draait. Dit is wel een uitstervende regel maar toch wordt er tijdens je beoordeling nog vaak op gelet en dus de moeite waard om er aan te denken.

Strek je hals
Hiermee simuleer je lengte en zelfverzekerdheid. Dit is waarschijnlijk één van de moeilijkst te onthouden dingen omdat het onnatuurlijk aanvoelt. Ga normaal voor de spiegel staan en bekijk jezelf. Duw nu je schouders naar achteren waardoor je gezicht naar voren komt. Zie je het verschil in de breedte van je nek? Een snelle afslanktip...

Steek je kaak richting de camera
Ga nog een stap verder door je kaak richting de camera te steken. Zo ontstaat een sterkere kaaklijn door de schaduw.

Opvallender kaaklijn door schaduw

Ga schuin staan ten opzichte van de camera
Als de fotograaf op 12 uur staat, draai je lichaam dan schuin op half 2 in plaats van op 3 uur. Dit haalt centimeters van je lichaamsbreedte af. Als je dit doet, zorg er dan wel voor dat je naar het licht draait en niet er vanaf. Een belangrijke regel is dat je alles wat je niet wil zien in de schaduw verbergt. Het draait allemaal om tactisch poseren!

Creëer een nep-taille
Als je slanker wil overkomen, creëer dan de taille die je graag wil door je handen op je "heupen" te plaatsen.

Creëer een slanke taille

Als je van nature geen of weinig vrouwelijke vormen hebt, maak ze dan! Zoals je in bovenstaande foto ziet, kun je je heup uitsteken om de vormen extra te benadrukken. Door je knieën licht te kruisen wordt het effect nog sterker.

Hou je handen ontspannen
Hou je middelvinger een beetje lager dan je andere vingers  en ontspan ze terwijl je ze licht buigt. Houdt je vingers niet tegen elkaar en voorkom dat je handpalmen zichtbaar zijn. Waarom? Omdat handpalmen groot en lelijk zijn, terwijl de rug van een hand klein en sierlijk is.

Kijk hoeveel langer en groter de handen lijken als de vingers gestrekt zijn...

Handen lijken groter als de vingers gestrekt zijn

Gebruik wat beschikbaar is
Als je een wijde jurk draagt, speel daar dan mee door deze in de lucht te gooien of de onderkant te laten bewegen. Onthou dat als je een broek draagt je je benen niet niet stijf tegen elkaar geklemt hoeft te houden.

Weet wat je draagt en waarom
Als je een bepaalde kledingstijl draagt, houdt dan rekening met je poses. Ga bij een galajurk bijvoorbeeld geen stoere pose aannemen, maar hou het ingetogen. Terwijl je bij een casual look best uit de band mag springen.

Maak een "poseerkit" en neem die mee naar alle shoots
In deze kit zitten dingen die je nodig hebt, maar die bijna nooit genoemd worden tijdens de gesprekken voor de shoot. Denk aan schoenen voor in de studio en buiten, wit en zwart ondergoed voor onder verschillende kleuren kleding, gezichtsdoekjes, vochtinbrengende creme of olie voor je benen, veiligheidsspelden, rietjes om mee te drinken zodat je je lipstick niet verpest, flesjes water en een hartige snack om je energie te behouden (de locatie kan ver weg zijn van de bewoonde wereld), reservepanty's, haarlak, make-up, haarklemmetjes en een haarborstel. Als je voor een specifieke shoot (zoals bruidsmode) geboekt bent, dan wordt het erg gewaarderd als je bijpassende accessoires meebrengt (denk bijvoorbeeld aan een ring die dienst kan doen als "trouwring").

Wees altijd eerlijk over je gewicht en lichaamsmaten
Het interesseert niemand iets hoe groot of klein, dik of dun je bent... maar het moet wel van tevoren bekend zijn (voor passende kleding e.d.). Je kunt naar huis gestuurd worden als je niet aan de castingeisen voldoet. Dat is verloren tijd, voor zowel de fotograaf als jezelf. Bespaar jezelf en anderen dat.

Praat met andere modellen
Vraag alles en ga nooit zomaar van iets uit. Al hoor je vaak dat modellen onder elkaar niet echt aardig zijn, meestal klopt er weinig van deze verhalen. Wees niet bang om met iemand te praten die je bewondert, het zijn ook gewone mensen en iedereen is gelijk.

Wees vrolijk en gezellig, makkelijk om mee te werken en toon je bereid net een stapje extra te doen
Als je makkelijk bent om mee te werken, wordt je zeker vaker gevraagd. Maak je deel van het team.

Bezoekers

4.png7.png6.png9.png9.png

Nu online

1
Online

Nieuw gezicht gezocht!

logocirkel 50x50Fotoserie.com Modelfotografie is op zoek naar een leuke, vlotte dame die het gezicht van deze website wil worden. Heb je interesse? Neem dan contact met ons op.

> Lees meer

Hockeyteam gezocht!

hockeyFotoserie.com Modelfotografie is op zoek naar een meidenhockeyteam, hockeyspeelsters dus die het leuk vinden om met een gedeelte of met het hele team te poseren in hockeytenue. Liefst een compleet team, maar ook niet-complete teams mogen reageren. Heb jij met je team interesse? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op!

Contact

envelopNeem voor vragen of meer informatie contact met ons op.

Mail ons
info@fotoserie.com